Cum desfunzi vasul de toaletă. Trucuri ieftine și eficiente
Înfundarea vasului de toaletă este genul de situație neplăcută care te obligă să iei imediat măsuri. Vestea bună este că există câteva metode foarte simple de a rezolva problema, înainte de a chema un specialist.
Sunt diferite soluții pentru a desfunda WC-ul: unele chimice, special destinate acestui scop, dar și altele pe care le poți prepara din ingrediente uzuale, pe care le ai în casă. Pe lângă acestea, sunt și câteva soluții mecanice, care vor crea presiune pentru a desfunda scurgerea.
Pompa de desfundat
Este prima soluție care te poate ajuta în procesul de desfundare a WC-ului. Se poate folosi pentru toate tipurile de scurgeri înfundate, dar și pentru vasul de toaletă. Această pompă este utilă doar dacă ventuza de cauciuc este suficient de mare pentru a acoperi complet zona de scurgere, astfel încât să creeze presiunea care să împingă dopul format.
Pompa, indiferent că este una clasică, simplă sau una cu vacuum, poate fi utilizată pentru un vas de toaletă înfundat. De cele mai multe ori, sunt suficiente câteva acționări energice, pentru ca dopul care produce blocajul să alunece pe țeavă, iar vasul să se evacueze. Și mai practică este pompa cu vacuum, care produce o presiune mai mare pe țeava de scurgere, comparativ cu cea acționată manual.
Pentru eficiență, trebuie să existe apă în vasul de toaletă. Dacă acesta este foarte plin, pentru ca manevra să reușească, trebuie scoasă o parte din apă. Pompa este eficientă în cazul dopurilor care nu aderă la pereții scurgerii și pentru cele formate din materii organice.
Șarpele de desfundat
Șarpele este un instrument util, dar trebuie să ai îndemânarea necesară pentru a-l utiliza eficient. Această sculă este un cablu flexibil, de grosimi și lungimi diferite, care la capăt este prevăzut cu un cârlig. Spre deosebire de pompă, care împinge dopul, șarpele îl va scoate.
Cablul se introduce în sistemul de scurgere înfundat. Fiind flexibil, acesta va urmări traseul țevii până în locul unde se află dopul care blochează scurgerea. Când șarpele întâmpină rezistență, acesta trebuie rotit încet, astfel încât să agațe dopul, pentru a putea fi extras, potrivit blog.romstal.ro.
Șarpele este foarte bun atunci când știi exact ce anume a înfundat vasul de WC, dar și în cazul unor corpuri solide (odorizante de WC, jucării, alte obiecte din plastic) care pot fi agățate, fiind mai puțin eficient în cazul dopurilor moi, care nu pot fi prinse și trase.
Soluții chimice care funcționează
Deși soluțiile chimice funcționează mai lent, fiind necesar un oarecare interval de timp pentru ca acestea să producă efecte, se pot dovedi salvatoare, mai ales atunci când este vorba despre dopuri formate din materii organice. Nu sunt, însă, eficiente dacă scurgerea a fost blocată de obiecte din plastic (recipientele odorizantelor pentru vasul de toaletă, de exemplu).
Soluțiile funcționează bine atunci când pot ajunge cât mai concentrate la locul unde există dopul care înfundă scurgerea, deci ar trebui diluate cât mai puțin. Sunt sub formă lichidă, de gel dens sau granule. Trebuie lăsate să acționeze intervale de timp care variază de la 30-60 de minute la 8-12 ore. Aceste intervale oscilează și în funcție de compoziția dopului care înfundă WC-ul. Repetarea operațiunii este, uneori, necesară.
Alte soluții și metode
Pentru desfundarea WC poate fi folosită orice soluție acidă, combinată cu apă fierbinte. Astfel, oțetul alb sau soluțiile pe bază de clor, turnate direct în vasul de toaletă (din care a fost scoasă apa sau după ce aceasta s-a scurs) pot fi soluții de avarie. Efectul acestora poate fi activat cu apă fierbinte, turnată în vasul de toaletă.
Detergentul de vase și apa caldă sunt o altă combinație care pare să funcționeze bine pentru scurgerile parțial înfundate, având ca efect îndepărtarea depunerilor organice. Poți folosi această variantă atunci când conținutul vasului se evacuează greu și în WC rămâne doar puțină apă. Secretul este ca apa să fie caldă, iar dacă țevile permit, chiar fierbinte. Pune o cantitate considerabilă de detergent de vase direct în toaletă, toarnă circa un litru de apă fierbinte și lasă să acționeze 10-15 minute, apoi trage apa.
Dacă vasul este plin cu apă, aceasta poate fi scoasă folosind un aspirator cu filtrare prin apă. Metoda poate fi aplicată și pentru desfundarea WC-ului, dar trebuie efectuată cu atenție.
SURSA FOTO: Social Media